מכשירי שמיעה – עזרים והגברה

על מנת לפתח שפה יש לאפשר לילד נגישות לצלילי דיבור. במקרים בהם יש לילד לקות בשמיעה, יש חשיבות רבה למתן הגברה בגיל המוקדם ביותר ובסמוך ככל האפשר לאיתור הלקות.
הרכבת מכשירי שמיעה או שתל השבלול מספקת נגישות לצלילי דיבור וסביבה, ובכך מאפשרת הבשלה של המערכת האודיטורית (מערכת השמיעה). תהליך הלמידה השמיעתית מעודד את ההבשלה ומביא לשיפור ביכולת הפענוח של הצלילים והדיבור. הרכבה עקבית של עזרי השמיעה במשך כל שעות העירות של הילד מאפשרת להתחיל בתהליך הלמידה השמיעתית. ההתנסות השמיעתית של הילד צריכה להיות מותאמת לגילו, לרמת התפתחותו ולתחומיי העניין שלו. פיתוח רצף כישורי השמיעה של הילד אמור להיות שזור באינטראקציה המשמעתית עמו לאורך היום.

קיימים מספר סוגים של עזרי הגברה:

מכשירי שמיעה
מכשירי שמיעה הינם עזר הגברה המתאים במצבים של לקוי שמיעה קל עד חמור.
למכשירי השמיעה יש מיקרופון (אחד או שניים), הקולט את צלילי הסביבה. המיקרופון ממיר את הגירוי האקוסטי לאות דיגיטאלי. האות המומר מוגבר על ידי מגבר (אמפליפייר) ומעובד באופן דיגיטאלי. האות המוגבר מותמר (על ידי טרנסדיוסר) חזרה לצליל אקוסטי (חזק מזה שנקלט על ידי המיקרופון) ומועבר אל האוזנייה הממוקמת בחלל האוזן החיצונה. מכאן הצליל מועבר באוזן לעצב השמיעה בדומה לתהליך השמיעה הרגיל.

כיום מקובל להתאים לילדים מכשירי שמיעה דיגיטאליים, המשנים את רמת ההגברה שלהם בהתאם לסביבה האקוסטית המשתנה, תוך התחשבות במאפיינים ייחודיים כדוגמת גודל האוזן אצל תינוקות וילדים צעירים. המטרה היא לספק נגישות שמיעתית לצלילי סביבה ודיבור חרישיים, נוחות להאזנה לצלילי דיבור וסביבה בעוצמה ממוצעת ולמנוע אי נוחות מצלילים חזקים.

במכשירי שמיעה דיגיטאליים מתקדמים יש מגוון מנגנונים המאפשרים התאמה מדויקת והגברה מיטבית. העיקריים שבהם כוללים:

  • שימוש בנוסחאות הגברה ייחודיות לילדים צעירים.
  • מנגנוני סינון רעשים.
  • מנגנוני איתור והדגשת דיבור.
  • חלוקה למספר רב של ערוצים.
  • מיקרופונים כיווניים לשיפור הבנת דיבור בנוכחות רעשי רקע.
  • מנגנוני ביטול פידבק (המתבטא בצפצוף).
  • שימוש במספר תוכניות האזנה למצבי סביבה שונים (כמו דיבור בסביבה שקטה, דיבור בסביבת רעש, מוסיקה וכו’).

חלק ממנגנונים אלו אינם מומלצים לשימוש באוכלוסיה של תינוקות ולילדים צעירים.

לכל חברה יש מכשירי שמיעה בדרגות תחכום שונות, המאפשרת בחירה של סוג המכשיר וכיוונו לפי חומרה ואופי של לקות השמיעה של כל אחת מהאוזניים.
במכון האודיולוגי של מיחא תל אביב והמרכז, מותאמים לילד מכשירי שמיעה אופטימאליים על פי נתוני רמת לקות השמיעה שלו, על פי צרכיו האישיים ובהתאם להעדפות משפחתו.

שתל שבלול
שתל השבלול (שתל קוכליארי) הוא עזר שמיעה הכולל חלק המושתל בניתוח באוזן הפנימית ומערכת חיצונית. שתל השבלול מתאים במצבים של ליקוי שמיעה חמור עד עמוק, כאשר לא מופקת תועלת מספקת ממכשירי השמיעה.
החלקים הפנימיים שמושתלים בתהליך ניתוחי כוללים מגנט, מקלט וקשת אלקטרודות.
החלקים החיצוניים כוללים מעבד קול הכולל מיקרופון וטבעת שידור המוצמדת ע”י מגנט.
המיקרופון שבמעבד הקול של מערכת שתל השבלול קולט את צלילי הסביבה. האות האקוסטי מקודד לאות חשמלי המייצג את מאפייני הדיבור והצלילים. האות המקודד מועבר בעזרת טבעת השדר דרך העור אל המקלט שבחלק המושתל. משם מועבר אות זה אל מערך האלקטרודות הממוקם באוזן הפנימית ומגרה את סיבי העצב. משלב זה מתרחש תהליך השמיעה בדומה לשמיעה טבעית, סיבי העצב מעבירים את המידע אל מרכזי השמיעה במוח לפענוח.
ניתוחי שתל השבלול נערכים במספר מרכזי השתלה בארץ. המשפחה בוחרת את מרכז ההשתלה ואנו במיחא ת”א מלווים את הילד והמשפחה לאורך כל התהליך, משלב ההכנה לניתוח, הניתוח ובתהליך השיקום שלאחריו ונמצאים בקשר מתמיד עם המרכז המשתיל.

מערכת FM
מערכת ה-FM הינה עזר שנועד לשפר הבנת דיבור בתנאים של רעש רקע, מרחק מהדובר והדהוד. מערכת זו יכולה להיות מחוברת אל מכשירי השמיעה או מעבד הקול של שתל השבלול, או כמערכת נפרדת אישית או סביבתית (כדוגמת רמקולים).
מערכת ה-FM כוללת מיקרופון ומשדר הנמצאים אצל הדובר (כדוגמת הגננת, מורה, הורה וכו’), ומקלט המחובר אל מכשירי השמיעה או השתל או לרמקול סביבתי. המערכת משדרת בגלי רדיו באופן אלחוטי.
שימוש במערכת FM מומלץ לילדים עם ליקוי בשמיעה בגן ובבית הספר ובתנאי האזנה קשים. המערכת מומלצת גם למגוון רחב יותר של משתמשים כמו אנשים עם ליקוי שמיעה חד-צידי, קשיים בעיבוד שמיעה, קשיי קשב וריכוז ועוד.