חטיבת הגיל הרך

חטיבת הגיל הרך: מגיל לידה עד גיל שלוש (עד הכניסה למשרד החינוך)

כל תינוק ופעוט המאובחן עם לקות בשמיעה ומופנה לבית מיחא ע”י רופא אא”ג או מרפאות אא”ג בבתי החולים, יכול להשתלב באחד המסלולים בחטיבת הגיל הרך בבית מיחא.

תהליך קליטת ילד ומשפחה בתכנית השיקום השמיעתי כוללת:

  • בדיקות שמיעה התנהגותיות ואובייקטיביות הנערכות ע”י אודיולוגיות המתמקצעות בגיל הרך.
  • הפנייה להכנת אוזניות.
  • קבלת מכשירי שמיעה בהשאלה או הליך התאמת מכשירי שמיעה אישיים, או הערכה לקראת הפנייה לברור לשתל, בהתאם לצורך.
  • שילוב באחד ממסלולי הטיפול.
  • פגישת אינטייק עם עובד/ת סוציאלי/ת.
  • המשך הערכה דינמית ומתמשכת של תחומי השמיעה, השפה והדיבור ע”י קלינאית תקשורת והתאמת התכנית הטיפולית בהתאם.

 

אנו בחטיבת הגיל הרך מאמינים שלמשפחה תפקיד טבעי בגידול הילד ובחינוכו, לפיכך אנו רואים במשפחה שותפה עיקרית לעשייה בבית מיחא: בקבלת ההחלטות, ביישום המטרות הטיפוליות בחיי היום יום ובהערכת תפקוד הילד והיתרמותו מעזרי השמיעה בסביבה הביתית. ההורים הם הבוחרים באופנויות התקשורת, בהשמה החינוכית ובדרך השילוב (בשותפות עם הצוות המקצועי). הצוות בונה את תכנית הטיפול והתמיכה בפעוט ובמשפחתו בהתאמה לבחירת ההורים.

 

עם ההצטרפות לתכנית השיקום של חטיבת הגיל הרך במיחא, ניתנת למשפחה אפשרות הבחירה באחד ממסלולי הטיפול:

  • טיפול פרטני – מיועד לילדים הלומדים במסגרות בקהילה או בחינוך ביתי, ומגיעים לבית מיחא לצורך שיקום שמיעה וטיפולי קלינאות תקשורת לפיתוח כישורי תפיסה שמיעתית, תקשורת שפה ודיבור בבית מיחא.
  • גן מתחלף מיועד לילדים הלומדים במשך ארבעה ימים בשבוע בגן בקהילה עם עמיתים שומעים, ומגיעים יומיים בשבוע לגן המתחלף בבית מיחא יחד עם עמיתים עם לקות בשמיעה. הדגש בתכנית זו הוא שיפור היכולת החברתית ויוזמות חברתיות בין עמיתים, תוך כדי חיזוק המיומנויות השמיעתיות, התקשורתיות והשפתיות ע”י צוות מקצועי מנוסה. ביומיים אלה משתתפים הילדים הן בפעילות קבוצתית והן בטיפולי קלינאות תקשורת פרטניים.
  • מעון יום שיקומי לפעוטות בעלי לקות שמיעה מיועד לילדים בגילאי חצי שנה עד שלוש, ומאפשר טיפול הוליסטי לפעוטות ולמשפחתם. המעון נותן מענה מקיף לצרכי הילד עם הלקות בשמיעה בשנות הילדות הראשונות ותוך שהוא מספק לו קבוצת הזדהות עם ילדים נוספים שיש להם לקות בשמיעה. המעון פועל 6 ימים בשבוע, לפרטים נוספים – ראו כאן.
  • תכנית “סימני דרך” במסגרת תכנית זו ניתנת הדרכה להורי פעוטות עם לקות בשמיעה המשולבים במסגרות בקהילה. ההדרכה נערכת באופן מקוון או פרונטלי, ומתקיימת לצד המסלול הטיפולי בו משולבת המשפחה. במסגרת המפגשים ההורים מקבלים הדרכה בנוגע לסביבה הביתית הייחודית שלהם על מנת להפוך אותה לסביבה שמעודדת ומטפחת חשיפה שמיעתית שפתית. המענה המקצועי ניתן בהתאם לשלב בו נמצאים המשפחה והילד, החל מראשית התהליך השיקומי.
  • פרויקט משח”ק (מעקב שפתי לבעלי לקויות שמיעה חד-צדיות או קלות) שירות הניתן לילדים עם ירידה בשמיעה מזערית עד קלה, או ילדים עם ירידות שמיעה חד-צידיות המשולבים במסלול הפרטני, או לחלופין במעקבי השמיעה בבית מיחא ולומדים במסגרות חינוכיות בקהילה. פרויקט זה כולל שני מסלולים עיקריים – מסלול יחידני לילדים שגילם צעיר משנתיים ומתקיימים באופן פרטני אחת לשבועיים, למטרות של מעקב אחר אבני הדרך ההתפתחותיות והדרכה ייחודית להורים. מסלול קבוצתי – מפגשים קבוצתיים המתקיימים בליווי של שתי קלינאיות תקשורת בקבוצות קטנות עד 7 ילדים, בתדירות של אחת לשבועיים. תכנית משח”ק נותנת דגש על היבטים שמיעתיים ייחודיים לאוכלוסייה זו וכן היבטים תקשורתיים חברתיים ומתן כלים ואסטרטגיות לתפקוד בסביבות הטבעיות.