סיפורה של בית מיחא הוא סיפור של חזון מרחיק לכת, של נחישות ושל מסירות חסרת פשרות.
עמותת בית מיחא נוסדה ע"י ד"ר עזרא קורין, רופא א.א.ג. וראש המכון האודיולוגי בבי"ח שיבא .
ד"ר קורין התוודע לצרכים ולתופעת הילדים החרשים במהלך עבודתו בארץ ובצרפת. כבר בתחילת שנות החמישים, הוא הגיע להבנה שאפשר ללמד ילדים שפת תקשורת אם ייעשה איתור מוקדם של תופעת החרשות. האיתור המוקדם היה המפתח להצלחת הרעיון, שהיה עדיין באיבו. יש לציין שבאותה תקופה הילד החרש ועם לקות השמיעה בארץ, היה חסר כלים להשתלבות חברתית ומכאן, חסר עתיד ותקווה לבניית חיים רגילים ועצמאיים בבגרותו.
השנה המכריעה להגשמת ההבנות היתה 1953 , במהלך כנס מדעי בהולנד בו השתתף ד"ר קורין, עלו לבמה ילדים חרשים שהפגינו יכולות מרשימות בשירה ובתנועה. בצאתו מן הכנס נגמלה שליבו של ד"ר קורין ההחלטה : אם הם יכולים, אנחנו יכולים. הכל אפשרי, גם בישראל.
בשנת 1954 נמצאו 4 ילדים שהוריהם הסכימו לשתפם בשיטה המהפכנית שיושמה ע"י ד"ר קורין. המטרה המוצהרת היתה – שילוב מלא בחברה ע"י לימוד שפה דבורה, ללא שפת הסימנים, וזאת, בחברה הישראלית חסרת המודעות והסובלנות לילדים חריגים. במדבר חברתי ותודעתי זה יצאו ד"ר קורין וקומץ אנשי מקצוע שהתמסרו לרעיון להפיץ את המסר. היה צורך להקנות מודעות לבעיה ולאפשרות פתרונה בקרב הציבור, להביא לאיתור מוקדם ילדים בכל רחבי הארץ, לשנות את תדמיתו של הילד החרש ועם לקות השמיעה, למצוא מקום וכוח אדם לביצוע הרעיון החינוכי הזה. המלחמה התפרשה על הרבה חזיתות.
במהלך שנות ה-50 ובעיקר בשנות ה-60 , התבססה בית מיחא כארגון התנדבותי וקנתה לה אחיזה ומודעות בציבור, תודות לשורת מתנדבים ומתנדבות מודעים ומסורים, שנרתמו לעבודה עם הילדים ופעלו רבות להפצת הרעיון ולפתיחת דלתות – דלתות חברתיות, פיננסיות , ממשלתיות וציבוריות. בבית מיחא נעשתה עבודה חלוצית גם מול ההורים, שהיו שותפים מלאים לעשייה. את הספינה הוביל ד"ר קורין שהיה מעורב בכל פרט ובכל שלב בהתפתחותה ובנייתה של עמותת בית מיחא. הוא פעל והרצה בפני אלפי מורות , אחיות ועובדות סוציאליות ומשפחות בכדי לעורר את המודעות לבעיה של הילד עם לקות השמיעה ולשיטות העבודה המוצעות בבית מיחא. במשך עשרות שנים, עשייה טיפולית זו נעשתה בדירות מרתף ברחוב בוגרשוב בתל אביב, אשר הוסבו לגן ילדים וקליניקות טיפוליות.
כמו כן, בשנות ה-60 הוכשרו מורות מהמגזר הערבי לעבודה עם ילדים עם לקות בשמיעה. שיתוף הפעולה עם המגזר הערבי נמשך עד היום, והגיע לשיאו בשנת 2008 עם פתיחת מעון יום שיקומי בכפר קאסם בו ניתנים שירותי בית מיחא לתושבי האזור והכפרים בסביבה.
בשנת 1973, נחנך בנין בית מיחא ברחוב בשכונת רמת אביב בתל אביב. לאחר יובל שנים, בשנת 2023 יצאה בית מיחא בפרויקט שיפוץ והתחדשות רחב היקף של המבנה והחצר, וזאת על מנת להמשיך ולהבטיח לילדי בית מיחא את התנאים המיטביים הנחוצים להם, למקסום הכלים והיכולות המוענקים להם במסגרת תהליך הטיפול והשיקום השמיעתי.
פרויקט השיפוץ מהווה נדבך נוסף בהגשמת חזון בית מיחא – להוביל את תחום הטיפול בלקויות שמיעה בגיל הרך בישראל, לא רק בהיבטי ידע ומומחיות, אלא גם בהיבט של התשתיות הפיסיות והמערכות התומכות בהם.
כיום ניתן לפגוש דורות של בוגרי בית מיחא המשולבים בחברה כשווים: בצבא, באקדמיה, במקומות העבודה, ובכל תחום ומגזר אפשריים. סיפורה של עמותת בית מיחא משלב מאבק עיקש ותעוזה חסרת תקדים, בהטמעת רעיון אשר ששינה את חייהם של אלפי ילדים ומשפחות מקצה לקצה. באמצעות פועלה של העמותה קרוב ל-70 שנה מתגשם מדי יום ויום, הלכה למעשה, חזונו של ד"ר קורין לשילובם המלא של ילדים עם לקות בשמיעה בחברה.